Træningshæfter

TRÆNINGSHÆFTER

Kosmo: Jagten på det kosmiske alfabet

Træningshæfte til elevernes første møde med alfabetet og læsning i 0.-1. klasse

Bogstavernes lyde og form samt læsetræning
Indskoling
100 sider med varierede øvelser, læsetræning og sjove myldrebilleder
Didaktiske overvejelser, ekstraøvelser, bevægelseslege mv. i lærerguide

I Kosmo: Jagten på det kosmiske alfabet lærer eleverne bogstavernes form og lyd gennem varierede tegne-, farvelægnings-, lytte-, læse- og skriveøvelser målrettet de faglige mål i 0. klasse.

Hvert bogstav har sit eget kapitel med et sjovt myldrebillede, instruktion i at skrive bogstavet samt sjove øvelser, hvor eleverne skal arbejde med bogstavets lyd. På sidste side af hvert kapitel er der en meget kort læsetekst, som kun indeholder de bogstaver, der er gennemgået foreløbigt, hvorfor eleverne selv kan læse teksterne. På den måde bliver læseteksterne gradvist en smule længere, i takt med at eleverne stifter bekendtskab med flere bogstaver.
I læseteksterne såvel som i øvelserne anvendes som hovedregel kun lydrette ord, hvilket ifølge forskning er essentielt for at lægge et solidt fundament for elevernes fremtidige læsefærdigheder.
Der er fire enkelte undtagelser hertil, da de højfrekvente (men ikke-lydrette ord) og, er, her og jeg introduceres som fokusord undervejs i læseteksterne.

Sidst i hæftet, når alle bogstaverne er gennemgået enkeltvist, er der ekstraøvelser på tværs af bogstaverne, om enkelte af de 120 ord samt om e, r og d i udlyd.

Som en rød tråd gennem hæftet løber historien om egernet Kosmo, der skal indsamle en kosmisk sten for hvert af bogstaverne i alfabetet. I historien er der ikke længere nogen, der kan læse og skrive, fordi en ond skurk har sprængt den kosmiske alfabet-planet i stumper og stykker – og det er nu op til Kosmo at rejse rundt til fragmenterne og samle det kosmiske alfabet igen ved at placere de kosmiske sten i et magisk stjernekort. Eleverne følger fortællingen gennem animerede videoer, højtlæsningstekster for hvert bogstav samt i grafikken til hæftets øvelser.

KOMMER SNART